Transodra Online
Znajdziesz nas na Facebooku
„Gazeta Chojeńska” numer 05 z dnia 31.01.2017

Prezentujemy tu wybrane teksty z każdego numeru.
Wszystkie artykuły i informacje znajdują się w wydaniu papierowym.
Rafineria w Schwedt już w większości rosyjska
Duży przemysł i szkoła
Powodzie i krajobraz
Co gminy robią dla bezdomnych zwierząt?
Nie koniec zmian w śmieciach
Wstęga w przychodni przecięta
Podwyżka w powiecie
Sport

Podwyżka w powiecie

Roman Michalski
Diety radnych powiatowych minimalnie powędrowały w górę. W tym roku na podwyżkę mogą liczyć: zastępcy przewodniczącego rady i przewodniczący stałych komisji (z 1554 na 1560 zł),
Tomasz Mirakowski
członkowie komisji rewizyjnej (z 1406 na 1420 zł) oraz pozostali radni (z 1313,50 na 1320 zł). Jedynie dieta przewodniczącego rady, a także członków zarządu, nie ulega zmianie i będzie wynosić 2200 zł.

Jak wyliczył przewodniczący Roman Michalski, miesięcznie będzie to kosztować 116 zł, a w ciągu roku budżet skurczy się o 1392 zł. Zmiany te podyktowane zostały podniesieniem minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2017 roku do 2000 zł. Radny Tomasz Mirakowski zauważył, że diety nie są rozdzielane sprawiedliwie i radni dojeżdżający z południa regionu (a przypomnijmy,
Rafał Mucha
że powiat gryfiński jest jednym z największych w Polsce) powinni otrzymywać wyższe stawki.
Wojciech Konarski
Jego pomysł poparł radny Rafał Mucha, dodatkowo sugerując, że diety nie powinny być tak bardzo zróżnicowane i nie powinno się ich podwyższać, bo są wystarczające.

Odmienne zdanie miał na ten temat starosta Wojciech Konarski, broniąc diet czterech członków zarządu, którzy oprócz komisji i sesji spotykają się na posiedzeniach czasami nawet cztery razy w miesiącu. Dodatkowo aspektem różnicującym jest odpowiedzialność i funkcje w radzie.

Ostatecznie na sesji Rady Powiatu 26 stycznia projekt uchwały z podwyżkami przeszedł większością głosów, przeciwni byli T. Mirakowski i R. Mucha, a od głosu wstrzymał się Z. Malik.
(tekst i fot. mw)

do góry
2020 ©  Gazeta Chojeńska