Ser nagrodzony w Poznaniu
Ser kozi widuchowski Edyty Szczupak z Gospodarstwa Ekologicznego „Frykas” w Marwicach (gmina Widuchowa) podczas Międzynarodowych Targów „Smaki Regionów” zdobył nagrodę Perła 2017 w kategorii „najlepszy regionalny produkt żywnościowy”. Impreza trwała od 23 do 26 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Edyta i Cezary Szczupakowie podczas prezentacji swych serów dwa lata temu w Widuchowej
|
Była to już siedemnasta edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Z naszego województwa nagrodzono także: jesiotra wędzonego Anny Skowrońskiej z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica, chleb szczeciński z Piekarni-Cukierni Przemysława Wojciechowskiego i wino dolickie z owoców róży z gospodarstwa ekologicznego Sedina Bożeny i Ryszarda Jaszczowskich. Perłę 2017 za najlepszą regionalną potrawę z ryby regionalnej otrzymała przystawka z leszcza z Doliny Dolnej Odry (Gospoda Herbu Korab - Danuta Gołowacz i Małgorzata Dzieciniak).
(tekst i fot. rr)