Poszerza się nasza skarbnica kulinarna
Na prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Listę Produktów Tradycyjnych wpisano kolejny, pięćdziesiąty trzeci już produkt z naszego regionu. Jest to miód pitny – trójniak „Czcibor”, produkowany przez szczecińskiego pszczelarza Jana Olszańskiego, którego pasieka znajduje się w pobliżu Klępicza (na pograniczu gmin Moryń i Cedynia). Trójniak „Czcibor” odtworzono z receptury sprzed prawie pół wieku, bo pierwszy raz wyprodukowany został w nieistniejących już Nadodrzańskich Zakładach Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Dębnie w 1972 r. z okazji tysiąclecia bitwy pod Cedynią. Jan Olszański to ubiegłoroczny laureat Bociana - nagrody starosty gryfińskiego za promocję powiatu w kategorii „przedsiębiorca roku”. Już wcześniej na Listę Produktów Tradycyjnych wpisano inne jego cedyńskie miody.
Jan Olszański w 2015 r. prezentował swe miody w Cedyni
|