Transodra Online
Znajdziesz nas na Facebooku
„Gazeta Chojeńska” numer 39 z dnia 30.09.2014

Prezentujemy tu wybrane teksty z każdego numeru.
Wszystkie artykuły i informacje znajdują się w wydaniu papierowym.
Smak i zapach z winnicy Turnau
Nadzieje i realia
Liderzy Pomorza
Moryń liderem ekologii
Piknik z żurawiami
Magiczne rośliny, magiczna muzyka
Podatki i finanse w Chojnie
Banie kiedyś miejskie
Wygrała Herbertiadę
Rekord Guinnessa pobity!
Chojna znana i nieznana
Sport

Smak i zapach z winnicy Turnau

Przed rokiem pisaliśmy o zakładanej w Baniewicach (gm. Banie) winnicy i jej perspektywach na przyszłość. To przedsięwzięcie unikatowe w naszym województwie, ale i trochę szalone. Tak myślałem jeszcze rok temu, gdy przy otwarciu lokalnej drogi w tej miejscowości Zbigniew Turnau i jego syn Jacek opowiadali o tej inwestycji. Po tym, co zobaczyłem w czwartek, muszę zweryfikować tę opinię. Jest to bardzo śmiałe przedsięwzięcie, ale o szaleństwie nie może być mowy. To się musi udać, a właściwie można powiedzieć, że już się udało. Wino z tegorocznego zbioru już „blumba” w nowiuteńkich kadziach i za kilka miesięcy będzie rozlewane do butelek. W winiarni rozchodzi się zapach młodego wina. Jest już też dojrzałe wino z ubiegłorocznego zbioru, wyprodukowane jeszcze poza Baniewicami: w Mierzęcinie k. Dobiegniewa, które zaprezentowane będzie podczas poznańskich targów „Smaki Regionów” obok takich produktów z naszego województwa, jak słynne miody drahimskie, choszczeńskie strucle z makiem czy chleb gwdowski z gminy Szczecinek.

Pierwszym wypustem jest białe wino wytrawne z odmiany winogron Solaris. Baniewicka winiarnia wraz z pomieszczeniami socjalnymi ma być ukończona jeszcze w tym roku. Przypomnijmy, iż inwestycja jest dofinansowana w wysokości ok. 1,5 mln zł przez Regionalny Program Operacyjny. Współwłaścicielem winnicy jest słynny pieśniarz Grzegorz Turnau, który rozsławiał rodzinną markę na ostatnich Targach Poznańskich.

Tegoroczne zbiory z młodej winnicy były bardzo udane z racji ciepłego i słonecznego lata. Zbiór zakończy się około połowy października i planuje się, iż będzie ok. 30-40 tys. litrów moszczu do przefermentowania. 25 września w Baniewicach odbyła się konferencja prasowa z udziałem marszałka województwa Olgierda Geblewicza oraz członka zarządu Jarosława Rzepy. W nast. numerze relacja z konferencji i więcej informacji o Winnicy Turnau.
(tekst i fot. tw)

do góry
2020 ©  Gazeta Chojeńska