Transodra Online
Znajdziesz nas na Facebooku
„Gazeta Chojeńska” numer 08 z dnia 24.02.2015

Prezentujemy tu wybrane teksty z każdego numeru.
Wszystkie artykuły i informacje znajdują się w wydaniu papierowym.
Co ze stacją w Krajniku?
Włóczykij jeszcze do niedzieli
Opozycja w Chojnie domaga się unieważnienia uchwał
Bez ogródek o zabytkach
O problemach z kanalizacją w Widuchowej
Chcą zatrudnienia M. Karwan
Uganda w Gryfinie
Nagrody z własnej kieszeni
Uniwersalny język obrazów
Nie daj się zabić na drodze!
Dyniowe ostatki
Sport

Dyniowe ostatki

Parokrotnie pisaliśmy już o owocnej współpracy gryfińskiego kulinarnego specjalisty i ogrodnika Marka Kozaneckiego z Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Mieszkowicach. Ostatnio, 13 lutego, pan Marek znów przypomniał się szkole, inicjując zajęcia kulinarne, podczas których ujawnił tajniki dyniowych specjałów. Dynia to ulubione warzywo Kozaneckiego. Wielokrotnie podczas wystaw lub pokazów kulinarnych prezentował jej wytwory w postaci zup, nalewek, syropów czy musów.

W Mieszkowicach grupa uczniów: Anna Patrzykowska, Roksana Sowa, Jolanta Frątczak, Szymon Chyza, Patryk Kuśpiś, Michał Sołtysiak i Cyprian Rediger wraz z nauczycielkami: Martą Garbol-Laską i Sylwią Pałasz-Wróbel pod kierunkiem mistrza Kozaneckiego zajęli się przetwarzaniem ostatnich ubiegłorocznych dyniowych zbiorów. Finalnymi produktami był syrop oraz mus, przyrządzane na cukrze trzcinowym. W międzyczasie robiono ozdoby z wikliny i ptasich piór. Odbyła się też degustacja wytworzonych specjałów oraz innych dyniowych produktów, dostarczonych przez Kozaneckiego.
(tw)

do góry
2020 ©  Gazeta Chojeńska