Dyniowe ostatki
Parokrotnie pisaliśmy już o owocnej współpracy gryfińskiego kulinarnego specjalisty i ogrodnika Marka Kozaneckiego z Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Mieszkowicach. Ostatnio, 13 lutego, pan Marek znów przypomniał się szkole, inicjując zajęcia kulinarne, podczas których ujawnił tajniki dyniowych specjałów. Dynia to ulubione warzywo Kozaneckiego. Wielokrotnie podczas wystaw lub pokazów kulinarnych prezentował jej wytwory w postaci zup, nalewek, syropów czy musów.
|
W Mieszkowicach grupa uczniów: Anna Patrzykowska, Roksana Sowa, Jolanta Frątczak, Szymon Chyza, Patryk Kuśpiś, Michał Sołtysiak i Cyprian Rediger wraz z nauczycielkami: Martą Garbol-Laską i Sylwią Pałasz-Wróbel pod kierunkiem mistrza Kozaneckiego zajęli się przetwarzaniem ostatnich ubiegłorocznych dyniowych zbiorów. Finalnymi produktami był syrop oraz mus, przyrządzane na cukrze trzcinowym. W międzyczasie robiono ozdoby z wikliny i ptasich piór. Odbyła się też degustacja wytworzonych specjałów oraz innych dyniowych produktów, dostarczonych przez Kozaneckiego.
(tw)