Obiady czwartkowe we wtorek
Inga Iwasiów
|
W tym roku Gryfiński Uniwersytet Trzeciego Wieku rozpoczął realizować projekt kulturalny pt. „Senior kulturalnie zadowolony - GUTW dla społeczności”. W jego ramach organizuje spotkania i rozmowy poświęcone szeroko pojmowanej kulturze. Nawiązują one do mających podobny charakter obiadów czwartkowych króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, ale że odbywają się we wtorki, więc nazywają się „Obiady czwartkowe we wtorek”. Pierwsze spotkanie miało miejsce 22 marca w gryfińskim Centrum Konferencyjno-Gastronomicznym „Wodnik”, które przygotowało wykwintny obiad, za który każdy uczestnik zapłacił sam. Najważniejszym gościem była znana pisarka i literaturoznawczyni - prof. dr hab. Inga Iwasiów ze Szczecina.
Honory gospodyń pełniły: prezeska GUTW Krystyna Knop i wiceprezeska Urszula Kwietniewska-Łacny (koordynatorka projektu), a reżyserem i moderatorem był Janusz Janiszewski. Wśród licznych gości byli: wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa, radna sejmiku Ewa Dudar i wicestarosta Jerzy Miler. Inga Iwasiów mówiła o swych książkach, a zebranych interesowały najbardziej szczecińskie realia jej powieści. Aktorki z tworzonego przez gryfińskich seniorów teatru Eliksir przedstawiły kilka satyr Ignacego Krasickiego - autora z epoki króla Stasia.
„Obiady czwartkowe we wtorek” mają odbywać się co miesiąc, z przerwą wakacyjną. Poświęcone będą wydarzeniom kulturalnym w szeroko rozumianym regionie Zapraszani są przedstawiciele instytucji kultury, stowarzyszeń, samorządów itd. Kolejne spotkanie we wtorek 12 kwietnia od godz. 16, również w „Wodniku” (ul. 1 Maja 5). Tematy przewodnie to: malarstwo i sztuka kulinarna w Chinach (które przybliżą Tomasz Głuszko i Mieczysław Głuszko) oraz jak jedli wikingowie (o tym opowie Wojciech Ochmański). Ozdobnikami muzycznymi będą utwory Jana Sebastiana Bacha w wykonaniu wiolonczelistki Justyny Knapczyk z Filharmonii Szczecińskiej.
Janusz Janiszewski, Urszula Kwietniewska-Łacny i Krystyna Knop
|
Zapisy na „Obiad czwartkowy we wtorek” - w biurze GUTW 6 kwietnia w godz. 10-12. Cena obiadu 20 zł.
(tekst i fot. rr)